Cukrzyca – podstawowe informacje

Cukrzyca – podstawowe informacje

Cukrzyca w dzisiejszych czasach jest znacznie łatwiejsza do ujarzmienia niż dawniej – wynika to z faktu nowoczesnych badań, jak również z możliwości korzystania z pomp insulinowych, które stanowią urządzenia przenośne i samodzielnie określają stan chorego. Cukrzyca jest bardzo ciężką chorobą, ponieważ jest ona przewlekła i nie wynaleziono skutecznego wyleczenia jej. Jest to upośledzenie wydzielania przez organizm insuliny, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Szczególnie istotne jest poprawne odżywianie się osób cierpiących na cukrzycę, ponieważ w ten sposób mogą wpłynąć na gospodarkę hormonu. Na pierwszy rzut oko dieta cukrzyków nie różni się sporo od zbilansowanej diety. Muszą oni spożywać węglowodany, białka oraz tłuszcze w odpowiednich ilościach. Ważne jest, aby spożywali 5 niewielkich posiłków dziennie, aby nie doprowadzić do nagłych spadków i skoków poziomu insuliny we krwi. Posiłki mogą składać się z innych produktów, ale ich skład mineralny powinien być zbliżony, również po to, aby zachować ilość hormonu na stałym poziomie. Dobrze jest, aby cukrzycy spożywali dużo warzyw, które są ubogie w cukry, ale dostarczają organizmowi wszelkich potrzebnych minerałów. Należy również uważać na ilość spożywanych owoców, ponieważ zawierają one dużą ilość węglowodanów. Jakiekolwiek odstępstwa od racjonalnego odżywiania się może wpłynąć na znaczne skoki ilości insuliny we krwi, co zmusza osoby chore do zażywania leków podwyższające insulinę lub obniżające ją.

[Głosów:2    Średnia:4/5]