Jak chronić wzrok?

Jak chronić wzrok?

Nasz obecny tryb życia, związany ze spędzaniem dużej ilości czasu przed ekranem komputera, laptopa czy telewizora, przebywanie w sztucznie ogrzewanych lub klimatyzowanych pomieszczeniach, jak również nasza dieta nie wpływają zbyt pozytywnie na nasze oczy. Kolejki u okulisty zdają się z roku na rok być coraz dłuższe, a objawy bolących, piekących i swędzących oczu zaczynają doskwierać coraz większej ilości z nas. Zarówno dieta, jak i czynniki środowiskowe wpływają szkodliwie na wzrok. Warto dowiedzieć się, jakie produkty spożywcze, ćwiczenia oraz nawyki mogą przyczynić się do poprawy stanu naszych oczu i zapobiec ich przemęczeniu, zaczerwienieniu i pieczeniu. Brak witaminy A powoduje nie tylko kurzą ślepotę, ale także zespół suchego oka. „Suche oko” oznacza pieczenie, swędzenie, uczucie piasku pod powiekami, ból, obrzęk powiek, a często także światłowstręt. Może być spowodowany brakiem witaminy A, przeciążeniem wzroku podczas pracy przy komputerze, czytania, przebywaniem w nadmiernie zapylonych pomieszczeniach. Również klimatyzacja i złe oświetlenie ma szkodliwe działanie na nasz wzrok. Dbając o oczy, należy pamiętać o zapalaniu światła podczas pracy przy monitorze i oglądania telewizji, a także zachowaniu odpowiedniej odległości od promieniującego ekranu. Nasz wzrok potrzebuje cynku, selenu oraz witaminy A, C i E. Składniki te znajdziemy w: rybach, jajach, orzechach, marchewce, brokułach, wątrobie oraz pomidorach.

[Głosów:2    Średnia:4.5/5]