Odwieczna moc jagód Goji

Odwieczna moc jagód Goji

Kiedy nadchodzi okres przeziębień i grypy chwytamy się najprzeróżniejszych sposobów, aby się ich ustrzec. Zazwyczaj jednak kończy się tym, że lądujemy w aptece i kupujemy kolejny preparat witaminowy. Tymczasem okazuje się, że witaminy zawarte w suplementach diety nie są niestety zbyt dobrze przyswajalne przez nasz organizm. Z tego powodu o wiele lepiej sięgnąć po pierwsze po środki naturalne, a po drugie środki sprawdzone na przestrzeni setek lat. Kolcowój chiński oraz kolcowój pospolity to rośliny, których owoce powinny znaleźć się w diecie każdego, kto dba o swoje zdrowie. Jagody Goji są źródłem dużych ilości witaminy C, która łagodzi przeziębienie, obniża cholesterol, podnosi odporność, a także polecana jest przy alergii i astmie. Ilość witaminy C w jagodach jest wyższa niż w pomarańczy. Owoce te zawierają także żelazo, które odpowiada za transport tlenu w organizmie oraz za tworzenie hemoglobiny. W Chinach jagody Goji stosowane są na ogromną ilość dolegliwości, ponieważ poprawiają wzrok, podnoszą odporność, regulując ciśnienie krwi, wzmacniają kości. W kosmetyce wykorzystuje się to, że owoce odżywiają skórę oraz zapobiegają jej przedwczesnemu starzeniu. Wszystko to dzięki polisacharydom. Ponadto zawierają: selen, potas, wapń, witaminy z grupy B, cynk oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Posiadają także więcej beta karotenu niż marchewka. Ze względu na bogactwo dobroczynnych składników jagody Goji polecane są przez wielu specjalistów od żywienia.

[Głosów:2    Średnia:4/5]