Typ miodu, a jego działanie zdrowotne

Typ miodu, a jego działanie zdrowotne

Bardzo często zdajemy się zapominać o tym, że leczyć możemy się nie tylko tym, co kupimy za drogie pieniądze w aptece, ale również tym, co praktycznie na co dzień znajduje się na naszym talerzu. Chodzi tu z jednej strony o zróżnicowaną dietę dostarczającą nam wiele witamin i minerałów, ale także o konkretne produkty. Jednym z nich jest przykładowo miód. Warto nieco zainteresować się tym tematem. Istnieje bowiem kilka gatunków miodu i każdy z nich posiada nieco inne właściwości zdrowotne. Zbierając nektar kwiatowy oraz spadź z igieł m.in. świerków, pszczoły produkują z nich miód, pomagający nam przy różnych dolegliwościach. Miód spadziowy jest ciemniejszy od tego, który powstaje z kwiatowego nektaru. Mimo, że miody nie zawierają wiele witamin, ich działanie na zdrowie jest znaczące dzięki właściwościom odtruwającym i bakteriobójczym. Miód wielokwiatowy stosuje się przy przeziębieniach oraz na wzmocnienie serca. Podobno skutecznie działa podczas leczenia alergii. Popularny miód lipowy to sprzymierzeniec w walce z kaszlem, katarem i osłabieniem. Pomaga w walce z przeziębieniem, a także działa kojąco i uspokajająco. Miód gryczany jest źródłem żelaza, dlatego powinien znaleźć się w diecie każdego, kto narzeka na niedobór tego pierwiastka. Poleca się go także przy nadciśnieniu, nerwicy oraz zmęczeniu. Miód wrzosowy stosuje się przy leczeniu dróg moczowych, natomiast akacjowy wspomaga pracę układu pokarmowego. Miód rzepakowy poleca się przy chorobach serca, zwłaszcza przy miażdżycy.

[Głosów:2    Średnia:4/5]