Za co odpowiedzialne są salicylany?

Za co odpowiedzialne są salicylany?

W obecnych czasach bardzo wiele leków i środków jest dostępnych bez recepty. W związku z tym w przypadku infekcji coraz rzadziej udajemy się do przychodni. Większość z nas w pierwszej kolejności kieruje swoje kroki do apteki i podejmuje leczenie na własną rękę. Rzeczywiście niewielkie przeziębienie nie wymaga być może interwencji lekarskie. Niemniej jednak powinniśmy dokładnie zapoznawać się treścią ulotki i składem leku zanim zaczniemy go przyjmować, a już tym bardziej łączyć z innymi środkami. Ważne jest także to, aby ustalić czy nie ma żadnych przeciwwskazań do przyjmowania danego środka. Kwas acetylosalicylowy to najpopularniejszy składnik leków przeciwgorączkowych i przeciwbólowych. Znajdziemy go w aspirynie, polopirynie i niemal każdym innym środku, który ma pomóc nam w zwalczeniu przeziębienia lub grypy. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Salicylany występują też w kosmetykach, szczególnie w seriach przeciwtrądzikowych. Ponadto spotyka się je w wielu produktach spożywczych. Spore ilości salicylanów znajdują się w ziołach i przyprawach, większości owoców i warzyw, sosie pomidorowym, alkoholu (wyjątkiem jest czysta wódka i gin), sokach owocowych. Dużą zawartość mają ogórki, oliwki, drożdże, konserwy oraz produkty sztucznie barwione. Niemal wolnymi od salicylanów produktami są: obrane gruszki i ziemniaki, groszek, brukselka, kapusta, ryż, ryby, mleko, gotowane mięso, jaja, marchewka. Znajomość tych produktów może uchronić niejednego alergika, ponieważ uczulenie na salicylany jest dosyć popularną przypadłością. Uważne przestrzeganie tej diety obowiązuje osoby, u których stwierdzono astmę aspirynową.

[Głosów:2    Średnia:4.5/5]