Zdrowie prosto z warzywaniaka

Zdrowie prosto z warzywaniaka

Poprawa jakości swojego życia i zdrowia to temat niezwykle interesujący niemal dla każdego z nas. Z tego powodu co rusz zaczytujemy się w nowinkach, jakie ma nam do zaproponowania nasza współczesne medycyna, na temat tego, jakie nowe leki zostały odkryte, jakie witaminy powinniśmy zażywać itp. itd. Bardzo często jednak zapominamy o tym, że po zdrowie możemy pójść nie tylko do apteki, ale także na przydomowy ogródek czy do osiedlowego warzywniaka. Jednym z niedocenianych warzyw jest przykładowo pomidor. Ojczyzną pomidorów jest Ameryka Południowa, jednak ich popularność rozprzestrzenia się po całym świecie. Są cenione nie tylko za swój smak, ale także za szerokie możliwości zastosowania w kuchni. Z pomidorów robi się sosy, soki, zupy, przystawki, dodatki do głównych dań, sałatki. Soczyste i orzeźwiające idealnie komponują się z potrawami podawanymi w upalne dni. Pomidory są źródłem wielu cennych substancji, które przyczyniają się do zachowania prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Likopen, nadający pomidorom czerwonego koloru, jest antyutleniaczem. Obniża ryzyko zawału serca, udaru mózgu, miażdżycy, a także przyczynia się do zapobiegania chorobom nowotworowym. Pomidory zawierają błonnik, dlatego polecane są przy dietach odchudzających. Ponadto są źródłem: potasu, witaminy A, C i E, kwasu foliowego, cynku, żelaza. Nie powinno się łączyć pomidorów z ogórkami – przepis na jedną z popularnych w naszych domach sałatek- ponieważ substancje zawarte w ogórkach obniżają poziom witaminy C, która występuje w pomidorach.

[Głosów:2    Średnia:3/5]